We starten rustig in een glooiend landschap op weg naar een eerste blikvanger van de wandeling, het Doorkijkkerkje. Het Doorkijkkerkje is ontworpen door het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh). Reading between the Lines is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap.
Wat verderop komen we een tweede blikvanger tegen, De Église Saint-Servais. De parochie, een kwartkerk van de parochie van Borgloon, dateert al van vóór 1275. Er stond een 13e-eeuwse romaanse kerk, waarvan nog resten te vinden zijn in de onderbouw van toren en schip. Hier vindt men breuksteen van onder meer silex. Mogelijk in de 14e eeuw werd een gotisch koor aangebouwd. De bovenbouw van de toren, in baksteen met speklagen van mergelsteen, draagt het jaartal 1616. In de 18e eeuw werd de huidige bovenbouw van het schip aangebracht. Van 1967-1970 werd de kerk gerestaureerd, waarbij de 18e-eeuwse rondboogvensters in het koor weer door gotische spitsboogvensters werden vervangen.
Ongeveer halverwege de route komen we aan de belevingsboomgaard. Aan de Romeinse weg, midden tussen de heuvels en boomgaarden, ligt de speel- en belevingsboomgaard van Grootloon. Hier vind je tal van fruitweetjes, een rustige picknickplaats en enkele speelelementen zoals een reuze hangmat of een klimpiramide… Je kunt hier zelfs kamperen. Hier houden we even halt om wat te drinken.
We wandelen verder tussen de boomgaarden, waar we voornamelijk appelen, peren en kersen vinden, om uit te komen aan het kunstwerk “Twijfelgrens”. In Borgloon toont Fred Eerdekens (°1951, België) een geplooide lijn in het landschap. Langs de Romeinse Kassei vind je een houtachtige sculptuur waarin je – enkel wanneer je vanuit de juiste positie kijkt – het woord “twijfelgrens” leest. Fred Eerdekens gebruikt taal wel vaker als medium voor zijn kunstwerken. Tegelijkertijd is zijn werk een reflectie over hoe taal werkt. Voor Twijfelgrens moet je het juiste standpunt innemen om het “verborgen” woord te kunnen lezen en tot inzicht te komen.
Naar het einde van de wandeling komen we de Landmark Romeinse Villa tegen. Kunstenaar Hans Lemmen ontwierp in opdracht van de provincie Limburg een kunstwerk dat duiding geeft over de archeologische waarde van de Romeinse kassei en de omgeving. Hij doet dit door het Romeinse verleden in Grootloon op een wel heel bijzondere en kunstzinnige manier “zichtbaar” te maken voor het brede publiek.
De banken die bestaan uit verschillende zitelementen en hebben de vorm van een Romeinse villa met zijn zwak hellende daken en naar binnen springende galerij aan de voorzijde. De banken liggen net als de villa’s destijds uitgestrooid over het landschap. Met de voorgevel naar het zuiden gericht. De warme terracottakleur verwijst naar de kleur van de Romeinse dakpannen en bakstenen. De banken dragen op de schuine dakzijde een driedimensionale aanduiding van steeds een andere villa uit de omgeving. De imprint toont de plattegrond van een villa, de naam van de plaats en de afstand in kilometers en passus tot de bank. Hier kun je ook nog genieten van het prachtige panorama.
We beëindigen de wandeling aan de laatste blikvanger, de Sint-Odulfuskerk. De Sint-Odulfuskerk in Borgloon is een kruisbasiliek met vijf beuken, toegewijd aan Sint-Odulfus. Ze staat in het centrum van de stad (Speelhof, ook wel Vrijthof genoemd), vlak bij de plek waar vroeger de burcht van Loon stond.
Na de wandeling gaan we naar De Kapelanij. In deze koffie & pastabar kunnen we nog gezellig napraten en nog wat eten voor we de tocht terug naar huis aanvangen. Vanuit dit restaurant kun je nog nagenieten van het prachtige landschap.
Praktisch
Organisator: Bert Brone
Datum & uur: 18/09 om 14u
Plaats van afspraak: We komen samen aan de parking van de sporthal in Borgloon, Sint-Rochuslaan 2, 3840 Borgloon. Hier is voldoende ruimte voor de wagens en is ook een laadstation (Allego) aanwezig, mocht dit nodig zijn.
Afstand: ±10.7km, 100m stijgen en 100m dalen, we wandelen voornamelijk op (wandel)paden die goed begaanbaar zijn. Goede wandelschoenen o.w.v. het glooiend karakter van het landschap zijn aanbevolen. We wandelen voor de helft op natuurlijke ondergrond en voor de helft op verharde ondergrond.
Horeca: Halverwege de wandeling houden we even halt in de belevingsboomgaard waar je kunt picknicken. Aan het einde van de wandeling komen we aan de Kapelanij waar we nog iets kunnen drinken en/of avondeten: https://dekapelanij.be/
Op de algemene vergadering is voorgesteld en goedgekeurd om vanaf september 2022 een bijdrage van 2 euro te vragen per deelname aan een wandeling. Praktisch: gewoon met gepast geld betalen voor de wandeling aan het bestuurslid, dat de namen noteert op de aanwezigheidslijst (dit is trouwens ivm de verzekering).