Op deze wandeling genieten we van het vele groen in het centrum van Diest. Onderweg komen we langs talrijke monumenten en historische plaatsen. We stoppen regelmatig om even op adem te komen, een ijsje te likken of een drankje te slurpen.
De wandeling bedraagt ongeveer 9,5 km, dus een zeer redelijke afstand. Maar schijn bedriegt. Soms wordt het serieus klimmen…
Van het laaggelegen stationsplein, waar we vertrekken, moeten we meteen naar boven tot het hoogste punt van de stad (deelgemeentes niet meegerekend): de Lazarijberg. De naam verwijst naar Lazaret, een dertiende eeuws hospitaal voor melaatsen. We gaan er ook kijken naar het militaire vliegveld van Schaffen dat in 1916 werd aangelegd. Met wat geluk zweeft er een varken in de lucht of zien we de wereldkampioenen formatiespringen, echte engelen van de vrije val, aan het werk.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210815_95501381https://www.diest.be/daguitstap-diest-en-het-avontuur-van-de-parachutisten
Volgende etappe is de site van het Fort Leopold. Dit eigenaardige ingegraven militair bolwerk, dat met wat verbeelding wel iets heeft van de befaamde rotskerken van Lalibela in Ethiopië, werd in 1844 in gebruik genomen. Vandaag dient het vooral ook als slaapplaats voor vleermuizen.
https://www.natuurenbos.be/domein/fort-leopold
We dalen verder de vallei in en steken de Demer over, al dansend op de Regenboogbrug, om te arriveren in het Park Jan Heylen.
https://www.toerismediest.be/detail-013/jan-heylen/.
Dan gaan we verder langs de Vestenroute over de Kazematten en de Schaffense Poort.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vestingwerken_van_Diest
Bij het Saspoort kan wie geen hoogtevrees heeft een blik werpen op de Grote Steunbeer. De renovatiewerken die er aan de gang zijn hebben als finaliteit ervoor te zorgen dat de rivier opnieuw door het centrum loopt, de stad gevrijwaard blijft van overstromingen en de vissen beter hun weg stroomopwaarts vinden.
https://www.vmm.be/water/beheer-waterlopen/projecten/heropening-van-de-demer-in-diest
Even verder steken we voor het eerst de ring over om een ommetje te maken in het pittoreske Begijnhof van Diest. We plannen hier een stop om iets te drinken op het terras van de Kapel, één van de zeldzame plaatsen waar het eeuwenoude typische lekkere Diesterse gildenbier wordt geserveerd.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Begijnhof_Diest
Als we het Begijnhof verlaten, steken we over richting Ecocentrum. Daar kunnen we kennismaken met de sporen van de bever. Hopelijk zitten de ooievaars met hun jongen nog op hun nest. In de verte werpen we een blik op het natuurgebied van het Webbekoms broek. Wie weet horen we er vanuit de populieren de roep van de wielewaal waar ook de “Prélude à l’Après-midi d’un faune” van Claude Debussy mee begint.
https://www.youtube.com/watch?v=4qjvGIMeIhU
https://www.vlaamsbrabant.be/nl/vrije-tijd-en-toerisme/provinciedomein-halve-maan-diest/natuur-en-milieueducatie-nme-diest-webbekoms-broek#toc-0–0
Nu vervolgen we onze route richting Halve Maan, het crèmekarreke en de Lindemolen. Deze laatste kan de eerste en derde zondag van de maand worden bezocht: we hebben geluk!
https://www.vlaamsbrabant.be/nl/vrije-tijd-en-toerisme/provinciedomein-halve-maan-diest
https://www.facebook.com/jan.paenhuysen/videos/243384151273498
Alsof het nog niet genoeg was steken we een derde keer de ring over, op weg naar het stadspark van de Warande. Bovenop de heuvel bevinden zich het Tafelrond en de restanten van de burcht van de Heren van Diest. We verlaten dit park via de inkompoort waarop vier beelden staan van het voormalige Noordstation in Brussel. Vlakbij ligt het monument voor de gesneuvelden van WO I en rijst het Hof van Nassau op waar de Prinsen van Oranje verbleven.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Warandepark_(Diest)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hof_van_Nassau_(Diest)
https://www.tracesofwar.nl/sights/45695/Oorlogsmonument-Diest.htm
We gaan nu naar het hart van de stad en komen onderweg de herbestemde Kruisherenkerk tegen, en leuke pleinen zoals de Graanmarkt, het Henri Verstappenplein en de Veemarkt. In de winkelwandelstraat wacht er ons opnieuw ijs of een koffietje in het Dambord. Op een boogscheutafstand passeren we de Lakenhalle, de befaamde bombarde ‘de Holle Griet’, de Grote Markt met haar Stadhuis, de Sint-Sulpitiuskerk met zijn mosterdpot, en de talrijke cafés en terrassen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Dambord
https://www.toerismediest.be/detail-031/lakenhalle/
https://www.toerismediest.be/detail-001/holle-griet/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Sulpitiuskerk_(Diest)
En opnieuw komt er een klimpartij… deze keer moeten we de Allerheiligenberg omhoog om tot de citadel te geraken. Een serieuze opgave voor de para’s die er vroeger gelegerd waren, maar voor oude Jeanetten als de meesten onder ons is dit een lachertje (LOL). Wie toch twijfelt aan de goede afloop van de calvarietocht kan voor zijn sint gaan bidden in de Allerheiligenkapel.
https://www.diest.be/allerheiligenkapel-0
We doen de toer van de citadel die tegenwoordig vooral dienst doet voor allerlei culturele activiteiten.
https://www.toerismediest.be/detail-134/de-citadel/
Via de kanonsbaan bereiken we ‘The Ever Blossoming Garden’, een gedenktuin aan Annick Van Uytsel, één van de slachtoffers van de beruchte seriemoordenaar Ronald Janssens.
https://www.diest.be/the-ever-blossoming-garden
We volgen nu de kaaien van de Demer om uiteindelijk aan te komen in het romantische Park Cerckel.
https://www.toerismediest.be/detail-008/park-cerckel/
Waarschijnlijk is er geen betere plaats dan het park van deze voormalige brouwerij om onze wandeling af te sluiten. De innerlijke mens heeft ook nood aan wat aandacht. Bier, drank, eten… het wacht ons hier allemaal in de buurt.
Kom je ooit allen terug, kan je voor meer info terecht bij de nabijgelegen Dienst toerisme in de Koning Albertstraat 16A. De dienst is gehuisvest in het vroegere Sint-Elisabethgasthuis, naast het mooie museum van de Gasthuisapotheek.
https://www.toerismediest.be/detail-032/sint-elisabethgasthuis/
https://www.toerismediest.be/detail-199/apotheek-sint-elisabethgasthuis/
Vervoer: Wie wenst kan gemakkelijk met het openbaar vervoer tot in Diest komen. Aan het station is er ’s zondags ook een overvloed aan gratis parkeergelegenheid.
Afstand: ongeveer 9,5 kilometer
Horeca: onderweg zijn er verschillende haltes waar je iets kan drinken, een ijsje kopen, …. Na afloop van de wandeling zijn er in Diest talrijke eetgelegenheden voor wie honger heeft.
Toebehoren: gewone wandelschoenen en een uitstekend humeur volstaan