Op 20 november organiseren Mil en John een wandeling in het domein van de kolonie van Merksplas. De wandeling is 14 km, maar kan met 4 km worden ingekort.
Wat is er te zien?
In 1812 richtten de Nederlanders de Maatschappij van Weldadigheid op. Die moest de armoede in de Nederlandse steden terugdringen door landbouwkolonies te starten op het platteland. Ze moest bovendien de arbeiders discipline bijbrengen. Landlopers moesten op het platteland gaan boeren. In zeven jaar tijd werden zeven kolonies gesticht. Wortel was de vijfde (1822) en Merksplas (1825) de zevende. België behoorde immers nog tot Nederland in die dagen.
Bij de onafhankelijkheid in 1830 bleven Merksplas en Wortel in handen van de Nederlandse koning Willem I. België kocht de kolonies pas aan in 1870 en plaatste er vooral gevangenen, psychiatrisch gestoorde criminelen en…landlopers. Want tussen 1866 en 1993 was de landloperij strafbaar in ons land. In 1993 werd de landloperij holderdebolder afgeschaft, maar konden toch nog enkelen blijven. Momenteel is er nog één. Ondertussen wordt één van de leegkomende gebouwen gebruikt als centrum voor illegalen die moeten worden teruggestuurd naar hun herkomstland. Dat gebouw staat vlak tegenover onze parking. In de gevangenis van Merksplas kwam een unieke afdeling voor oudere criminelen.
De wandeling start aan de voormalige landloperskerk van Merksplas, die nu tijdelijk als gevangenismuseum is ingericht. Ze gaat door de statige dreven, die de landbouwgronden van de kolonies omzomen. We passeren langs het landloperskerkhof van Merksplas en langs enkele fraaie grachten, die deel uitmaken van een ringgracht van 6,5 km en die door de landlopers zelf werd gegraven.
Het landschap en de kolonies van Wortel en Merksplas werden in 1993 beschermd. In 2021 werd de kolonie van Wortel en het omringende landschap door de Unesco erkend als werelderfgoed.
De wandeling eindigt in Kolonie 7. Dat is de vroegere varkensstal van het landbouwgebied. Daar is ook het landlopersmuseum, dat gratis kan bezocht worden.
Daar is bovendien een leuk café met terras, waar je voor en na de wandeling iets kan drinken.
Eten is er ook mogelijk, maar reserveren zal zeker nodig zijn. Dat kunnen we voor de wandeling doen met de mensen die willen, maar vol is vol.
Het adres is: Kapelstraat 9, 2330 Merksplas. Er is een ruime parking. De wandeling start om 13 uur.
Op de algemene vergadering is voorgesteld en goedgekeurd om vanaf 1 september 2022 een bijdrage van 2 euro te vragen per deelname aan een wandeling. Praktisch: gewoon met gepast geld betalen voor de wandeling aan het bestuurslid, dat de namen noteert op de aanwezigheidslijst (dit is trouwens ivm de verzekering).